Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zagrebačke zalogajnice vikendima idu upmarket – primjer Šime na Kvatriću

kod-sime

Šime na Kvatriću poznat je po tvrdokornom pristupu jelima na žlicu, koja su, uostalom, njegov glavni posao. Popularna zalogajnica preko puta tržnice Kvatrić toliko je odana poetici i poslovnom modelu starinskih narodnih gostionica, da i na  plus 40 usred kolovoza kuha grah s kobasicom i špek fileke.

adsense_content_v3

Međutim, Šime se vikendima, sudeći po jelima s današnje, subotnje crne ploče, pretvara u nešto ambiciozniji i tek malo skuplji restoran. Šime danas nudi pečenu teletinu za 270 kuna po kilogramu, biftek od 250 grama za 120 kuna, što je vjerojatno najjeftinije u Zagrebu, i bečki šnicl. 

Špek fileki i mahune sa svinjetinom u subotu nisu našli mjesto na Šiminoj crnoj ploči, ali grah i dalje brani status Šiminog potpisnog jela. Obližnji Budweiser još je lani vikendima uveo janjetinu s ražnja i odojak s ražnja; s obzirom na to da su se i janjetina i odojak zadržali na meniju, Budweiser je očito pogodio s tom nejeftinom inovacijom. Čini se da su vlasnici i voditelji lokala za najširu publiku procijenili da njihovi gosti vikendima žele više trošiti. S druge strane, gastrozalogajnica Šalša na Trešnjevci i subotom za ručak servira sva jela po zaista jeftiniih  49 kuna.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Zagrebačke zalogajnice vikendima idu upmarket – primjer Šime na Kvatriću

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min